Vnitr Lek 2020, 66(6):340-344 | DOI: 10.36290/vnl.2020.099
Potravinová alergie a intolerance
- Immunia, s. r. o., Praha
Článek je repetitoriem současných poznatků o patogenetických mechanismech vzniku potravinové alergie, o diagnostice IgE i non‑IgE mediované potravinové alergie, úskalích diagnostiky a o možnostech léčby. Dále popisuje nejčastější příčiny potravinové intolerance a dietní doporučení.
Klíčová slova: IgE a non‑IgE mediovaná potravinová alergie, potravinová intolerance.
Food allergy and intolerance
The arcticleprovides general information about current knowledges of pathogenesis in development of food allergy, including diagnostic posibilities and pitfalls of IgE and non-IgE mediated food allergy and their treatment. Further, the most common cause of food intolerance is commented and the diet recommendation.
Keywords: IgE and non‑IgE mediated food allergy, food intolerance.
Zveřejněno: 8. říjen 2020 Zobrazit citaci
Reference
- Sicherer SH, Sampson HA. Food Allergy. A review and update on epidemiology, pathogenesis, diagnosis, preventiv and managment. J Allergy Clin Immunol 2018; 141: 41-58.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fuchs M et al. Potravinová alergie a intolerance. Mladá Fronta 2016.
- Bělohlávková S, Kopelentová E, Šetinová I, et al. Registr potravinových alergií DAFALL‑první výsledky. Alergie 2015; 2: 80-90.
- Du Toit G, Sampson HA, Plaut M, et al. Food Allergy: Update on prevention and tolerance. J Allergy Clin Immunol 2018;141: 30-40.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sampson HA, O'Maloney L, Burks AW, et al. Mechanisms of food Allergy. J Allergy Clin Immunol, 2018;141: 11-19.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Eiwegger T, Hung L, San Diego KE, et al. Recent developments and highlights in food allergy. Allergy 2019;74: 2355-2367.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Bělohlávková S. Potravinová alergie v roce 2019. Postgraduální medicina 2019; 4: 283-290.
- Cianferoni A. Non‑IgE mediated food Allergy. Current Pediatric Reviews. 2020;16: 1-11.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Šetinová I. Potenciální molekulární a buněčné biomarkery v diagnostice IgE mediované alergie. Alergie 2020; 1: 37-41.
- Bělohlávková S, Kopelentová E, Šetinová I, et al. Doporučené postupy pro provádění expozičních testů s potravinami. Alergie 2018; Suplementum 1: 1-43.
- Misselwitz B, Butter M, Verbeke K et al. Update on lactose malabsorption and intolerance: pathogenesis, diagnosis and clinical managment. Gut 2019; 68: 2080-2091.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tuck CJ, Biesiekierski JR, Schmid‑Grendelmeier P, et al. Food intolerances. Nutrients 2019;11(7): 1684.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Lee KH, Song Y, Weidong Wu, et al. The gut microbiota, environmental factors and links to the development of food allergy. Clin Mol Allergy 2020; 18: 5.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Hoffmanová I. Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity. Postgraduální gastroenterologie a hepatologie 2016; 3: 196-203.
- Šetinová I, Havranová M, Daňková E. Choroby způsobené lepkem a dalšími moučnými bílkovinami. Alergie 2014; 3: 181-188.