Vnitr Lek 2006, 52(10):979-982
Enterální výživa u diabetiků
- I. interní klinika Lékařské fakulty UK a FN Plzeň, přednosta doc. MUDr. Martin Matějovič, Ph.D.
V posledních 15 letech se v oblasti umělé výživy dostává do popředí enterální výživa ve srovnání s výživou parenterální. Enterální výživa umožňuje přívod živin přirozenou cestou, působí imunostimulačně, snižuje přerůstání střevní mikroflóry, snižuje střevní permeabilitu a pozitivně ovlivňuje střevní peristaltiku. Přípravky enterální výživy jsou nutričně definované, nízkoosmolární a většinou bezezbytkové, neobsahují laktózu a gluten. Řada přípravků je chuťově upravená, což umožňuje kontinuální popíjení výživy v průběhu celého dne. Tento způsob výživy je využíván stále více a je označován anglickým slovem sipping (srkání) nebo drink feeding. Enterální výživa je vhodná i u diabetiků. Je však třeba kalkulovat s dávkou glukózy v nutričním roztoku. Pomocí časté kontroly glykemie a sledování přijatých sacharidů v potravě a umělé výživě je třeba stanovit vhodný léčebný režim s přednostním využitím léčby inzulinem pro jeho anabolický účinek.
Klíčová slova: enterální výživa; diabetes mellitus; malnutrice; sipping; glykemie
Enteral nutrition in diabetes mellitus
In the last 15 years enteral nutrition has been getting ahead of parenteral nutrition. Enteral nutrition allows natural supply of nutrients, stimulates immunity, reduces overgrowth of intestinal microflora, reduces intestinal permeability, and has a positive effect on intestinal peristalsis. Substrates of enteral nutrition are nutritionally defined, low osmolar, and usually residual-free, do not contain lactose and gluten. A number of substances is flavoured, allowing continual drinking of the nutrition throughout the whole day. This mode of nutrition is increasingly used and referred to as sipping or drink feeding. Enteral nutrition is also suitable for diabetics, however, it is necessary to calculate with the amount of glucose contained in the nutritional solution. A suitable treatment strategy needs to be established through frequent glyceamia monitoring and calculating of consumed sugars in food and in the enteral nutrition with preferential utilisation of insulin treatment for its anabolic effect.
Keywords: enteral nutrition; diabetes mellitus; malnutrition; sipping; glycaemia
Vloženo: 21. září 2006; Zveřejněno: 1. říjen 2006 Zobrazit citaci
Reference
- American Gastrienterological Asociation Medical Position Statement: Guidelines for the Use of Enteral Nutrition. Gastroenterology 1995; Suppl 1: 1-33.
- Edelstein SL, Barrett-Connor EL, Wingard DL et al. Increased meal frequency associated with decreased cholesterol concentrations. Am J Clin Nutr 1992; 55: 664-669.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- ESICM statement: Working group on nutrition and metabolism. Intensive Care Med 1998; 24: 848-859.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Greenová CJ. Doplňky orální výživy: sipping a výživa sondou. Enterální výživa versus výživa parenterální. Prakt Lék 2001; 81: 215-218.
- Guarnieri G, Iscra F. Metabolism and arteficial nutrition in the critically ill. Milano: Springer 1999.
Přejít k původnímu zdroji...
- Jenkins DJ, Ghafari H, Wolever TM et al. Relationship between rate of digestion of foods and post-prandial glycaemia. Diabetologia 1982; 35: 450-455.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Jenkins DJ, Wolever TM, Ocana AM et al. Metabolic effects of reducing rate of glucose ingestion by single bolus versus continuous sipping. Diabetes 1990; 39, 775-781.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- McClave SA, Snider HL, Lowen CC et al. Use of residual volume as a marker for enteral feeding intolerance: prospective blinded comparison with physical examination and radiographic findings. JPEN J Parenter Enteral Nutr 1992; 16: 99-105.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Payne-James TM, Grimble G, Silk D (eds). Arteficial Nutrition support in clinical practice. London: Edward Arnold 1994.
- Raff MH, Cho S, Dale R. A technique for positioning nasoenteral feeding tubes. JPEN J Parenter Enteral Nutr 1987; 11: 210-213.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Rušavý Z. Nutriční podpora formou popíjení - sippingu - nebo enterální výživy u diabetiků. Prakt Lék 2001; 10: 585-587.
- Shikora SA, Blackburn GL. Nutrition support. Theory and therapeutics. New York: Champman and Hall 1997.
- Silk BA. Eneteral diet choices and formulations. In: Payne-James TM, Grimble G, Silk D (eds). Artefitial nutrition support in clinical practice. London: Edward Arnold 1995.
- The DECODE study group. Glucose tolerance and mortality: comparison of WHO and American Diabetes Association diagnostic criteria. Lancet 1999; 354: 617-621.
Přejít k původnímu zdroji...
- Ugo PJ, Mohler PA, Wilson GL. Bedside postpyloric placement of weighted feeding tubes. Nutr Clin Pract 1992; 7: 284-287.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...