Vnitr Lek 2006, 52(10):858-863
Změny v zásobení jodem české dospělé populace po eradikaci jodového deficitu a jejich příčiny. Randomizovaná studie dospělé populace dvou regionů České republiky s odstupem 5 let
- Endokrinologický ústav, Praha, ředitel doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc.
Úvod:
Jod, podobně jako řada zdravotně důležitých prvků, má určité optimální rozmezí denního příjmu. Je proto důležité, aby ho člověk neměl nedostatek, ale ani nadbytek. Ve druhé polovině 90. let 20. století se v České republice podařilo nedostatek jodu podstatně upravit. Vývoj změn v zásobení populace jodem je však nutné dále monitorovat, případně hledat příčiny těchto změn.
Cíl:
Zachytit změny v jodurii dospělých a hledat příčiny těchto změn ve stravovacích zvyklostech.
Metody:
V letech 1999, 2000, 2004 a 2005 vyšetřili autoři reprezentativní soubor 1 139 dospělých ve věku 18 až 65 let, s trvalým bydlištěm v regionu Jablonec nad Nisou nebo Příbram. Jodurie jako obraz příjmu jodu byla stanovena alkalickou spalovací metodou na základě Sandell-Koldhoffovy reakce. Informace o možných nutričních zdrojích jodu (mořské ryby, mléko, solení, vejce, minerálky) byly získávány dotazníkem a kontrolovaným řízeným rozhovorem.
Výsledky:
V průběhu 5 let došlo v obou regionech k signifikantnímu zvýšení průměrných hladin jodurie ze 117 ± 3,09 μg/l na 193 ± 8,17 μg/l. V obou regionech došlo k podstatnému zvýšení frekvence osob s nadnormální jodurií (nad 300 μg/l): z 0 % na 13–18 % (Jablonecko, Příbramsko). V okrese Jablonec nad Nisou byly však změny příznivější než na Příbramsku: na Jablonecku zachyceno snížení frekvence osob v kategorii podnormální jodurie (50 až 99 μg/l) ze 43 % na 22 %, na Příbramsku se zvýšil počet osob s jodurií podnormální ze 24 % na 33 % a snížila se frekvence osob s jodurií optimální (ze 75 % na 53 %). Z testovaných nutričních změn, které by mohly hladinu jodurie ovlivnit (spotřeba mořských ryb, mléka, vajec, soli a minerálních a stolních vod s jodem), bylo zjištěno signifikantní zvýšení spotřeby vajec, minerálních vod s jodem a zvýšení frekvence pití mléka. V průběhu 5 let se zvýšila spotřeba minerálních a stolních vod s jodem u dospělých z Jablonecka z 5 % na 10 %, na Příbramsku z 15 % na 26 %. Vícefaktorová analýza rozptylu vlivu 4 hlavních nutričních zdrojů jodu (konzumace mléka, mořských ryb, vajec a soli) ukázala, že jodurii dospělých nejpodstatněji ovlivňuje pravidelnost konzumace vajec a pravidelnost pití mléka.
Klíčová slova: jodurie; výživa; Jablonecko; Příbramsko
Changes in iodine supply in adult Czech population after iodine deficit eradication and causes. Random study of adults in two regions in the Czech republic with inbetween period of 5 years
Introduction:
By iodine, similar to many other elements that are important for human body, the daily intake has some limitations. Neither deficiency, nor surplus are required. In the second half of the nineties in the 20th century, iodine deficiency in Czech republic could have been eradicated to a great extent. However, changes in iodine supply in population still have to be monitored, looking for the causes in nutrition.
Aim:
To monitor the changes in ioduria in adult population and search for causes of these changes in dietary habits.
Methods:
In 1999, 2000, 2004 and 2005, urinary iodine was determined in randomly selected population of 1139 adults aged 18 to 65, domiciled in the regions Jablonec nad Nisou or Příbram. The measurement of iodine was based on alcaline ashing of urine specimens preceding Sandell-Koldhoff reaction. The information about possible nutrition sources of iodine (seafood, milk, salt, eggs, mineral water) was found out through questionnaires and controlled interviews.
Results:
During the respective 5 years, significant increase of the mean level of urinary iodine from 117 ± 3.09 μg/l to 193 ± 8.17 μg/l occured. In both regions, significant increased frequency of supernormal values of urinary iodine (over 300 μg/l) occured: from 0 % to 13–18 %. However, the changes in the region Jablonec nad Nisou were more positive than in the other one: decrease of below-normal urinary iodine concentration (50 to 99 μg/l) from 43 % to 22 % in the region Jablonec nad Nisou was found, while the number of below-normal urinary iodine concentration in the other region increased from 24 % to 33 % and the number of adults with optimum iodine concentration has also decreased (from 75 % to 53 %). Nutrition changes of possible influence on the urinary iodine concentration (seafood, milk, eggs, salt, mineral water with iodine) were observed and significant increase in consumption of eggs, mineral water with iodine and milk was found out. The consumption of mineral water with iodine has increased from 5% to 10% in Jablonec nad Nisou and from 15% to 26% in Příbram. Multi-factor analysis of four major nutrition sources of iodine (consumption of milk, seafood, eggs and salt) has proven the biggest influence of regular egg and milk consumption on urinary iodine concentration in adults.
Keywords: urinary iodine; nutrition; Jablonec region; Příbram region
Vloženo: 1. červen 2006; Zveřejněno: 1. říjen 2006 Zobrazit citaci
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
Reference
- Bílek R, Bednář J, Zamrazil V. Spectrophotometric determination of urinary iodine by Sandell-Kolthoffű reaction subsequent to dry alkaline ashing. Results from the Czech Republic in period 1994 - 2002. Clin Chem Lab Med 2005; 43: 573-580.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Cadwell KL, Jones R, Hollowell G. Urinary Iodine Concentration: United States National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2002. Thyroid 2005; 7: 692-699.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Delange F, Benker G, Caron P et al. Thyroid volume and urinary iodine in European schoolchildren; standardization of values for assessment of iodine deficiency. Eur J Endocrinol 1997; 136: 180-187.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Delange F, Burgi H, Chen Z et al. World Status of Monitoring of Iodine Deficiency Disorders Control Programs. Thyroid 2002; 12: 10-15.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kahaly G, Dienes HP, Beyer H et al. Randomized double blind placebo-controled trial of low dose iodide in endemic goiter. J Clin Endocrinol Metab 1997; 82: 4049-4053.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- VII. Konference s mezinárodní účastí Jodový deficit a jeho prevence v ČR a okolních zemích. Praha, 10. 3. 2004.
- Kovačič V. Prevencia jódového deficitu na Slovensku. VII. konference s mezinárodní účastí u příležitosti Dne jodu "Jodový deficit a jeho prevence v ČR a okolních zemích". Praha, 10. 3. 2004. Sborník: 24-28.
- Kursa J, Herzig I, Trávníček J et al. Obsah jodu v potravinách živočišného původu. VII. konference s mezinárodní účastí u příležitosti Dne jódu "Jódový deficit a jeho prevence v ČR a okolních zemích". Praha, 10. 3. 2004. Sborník: 17.
- Li M, Ma G, Boyages SC et al. Re-emergence of iodine deficiency in Australia. Asia Pac J Clin Nutr 2001; 10: 200-203.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Mostbeck A, Galvan G, Bauer P et al. The incidence of hyperthyroidism in Austria from 1987 to 1995 before and after an increase in salt iodization in 1990. Eur J Nucl Med 1995; 25: 367-375.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Riccabona G, Glatzi J, Platzer F. et al. Gibt es noch eine kropfendemie bei der östrreichischen Jugend? Pädiatrie und Pädiologie 1981; 16: 189-193.
- Sandel EB, Kolthoff IM. Microdetermination of iodine by a catalytic method. Microchem Acta 1937; 1: 9-25.
Přejít k původnímu zdroji...
- Witti P, Pinchera A, Delange F et al. West and Central Europe Assesses in Iodine Nutrition. IDD Newsleter 2002; 51-56.
- WHO, UNICEF and ICCIDD 2001. Assesment of the Iodine Deficiency Disorders and Monitoring their Elimination. A Guide for Programme Managers. 2001; WHO, Geneva, WHO/NHD/01.1. 2nd, 1-107.
- Zamrazil V. Problematika jodového deficitu a jeho následků. Postgraduální medicína 2003; 5: 176-179.
- Zamrazil V. Jodový deficit v evropském kontextu. 30. World Conference of European Thyroid Association, Istanbul 18.-22. 9. 2004. Lékařské listy 2004; 51-52: 27-28.
Přejít k původnímu zdroji...