Vnitr Lek 2023, 69(1):37-40 | DOI: 10.36290/vnl.2023.005
Histaminová intolerance
- Ústav klinické imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Histaminová intolerance (HIT) je neimunologická reakce organismu na požitý histamin. Projevy HIT zahrnují intestinální a negastrointestinální projevy. Klinické projevy HIT jsou nespecifické a mohou napodobovat alergické příznaky, potravinové intolerance, mastocytózu, syndrom aktivovaných mastocytů (MCAS) a další. Stanovení diagnózy HIT je komplikované. Nabízí se celá řada kandidátních testů, nicméně s nejasnou výpovědní hodnotou. V současnosti je pro stanovení diagnózy nejdůležitější pozitivní klinický efekt po zavedení nízkohistaminové diety. Rovněž základem léčby je v současnosti nízkohistaminová dieta. Další terapeutické možnosti, jako suplementace DAO, léčba antihistaminiky nebo probiotiky, jsou nyní považovány za doplňkovou léčbu. Článek shrnuje aktuální informace o etiologii, klinických projevech, aktuálních možnostech diagnostiky a léčby onemocnění.
Klíčová slova: histaminová intolerance, enzym diaminooxidáza (DAO), intoxikace histaminem.
Histamine intolerance
Histamine intolerance (HIT) is a non-immunological disorder associated with an impaired ability to metabolize ingested histamine. Manifestation of HIT includes gastrointestinal and non-gastrointestinal symptoms. Clinical symptoms of HIT are non-specific and can imitate different diseases such as allergies, food intolerance, mastocytosis and other. The diagnosis of HIT is difficult. There are several candidate tests to detect DAO insufficiency, but their informative value is questionable. Currently, a positive clinical effect of a low-histamine diet is the most important for establishing the diagnosis. Equally in the treatment, a low-histamine diet is the most crucial approach. Other therapeutic options such as DAO supplementation treatment with antihistamines or probiotics are considered as complementary treatments. Our article provides a review on histamine intolerance, focusing on etiology and the diagnostic and treatment possibilities.
Keywords: histamine intolerance, diamine oxidase (DAO), histamine intoxication.
Přijato: 6. únor 2023; Zveřejněno: 17. únor 2023 Zobrazit citaci
Reference
- Shulpekova YO, Nechaev VM, Popova IR, Deeva TA, Kopylov AT, Malsagova KA, et al. Food Intolerance: The Role of Histamine. Nutrients. 2021;13(9).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Comas‑Basté O, Sánchez‑Pérez S, Veciana‑Nogués MT, Latorre‑Moratalla M, Vidal‑Carou MDC. Histamine Intolerance: The Current State of the Art. Biomolecules. 2020;10(8).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Panula P. Histamine receptors, agonists, and antagonists in health and disease. Handb Clin Neurol. 2021;180:377-87.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- RILEY JF. HISTAMINE AND SIR HENRY DALE. Br Med J. 1965;1(5448):1488-90.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kovacova‑Hanuskova E, Buday T, Gavliakova S, Plevkova J. Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergol Immunopathol (Madr). 2015;43(5):498-506.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Brock I, Eng N, Maitland A. Adult‑onset mast cell activation syndrome following scombroid poisoning: a case report and review of the literature. J Med Case Rep. 2021;15(1):620.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Doeun D, Davaatseren M, Chung MS. Biogenic amines in foods. Food Sci Biotechnol. 2017;26(6):1463-74.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Visciano P, Schirone M, Paparella A. An Overview of Histamine and Other Biogenic Amines in Fish and Fish Products. Foods. 2020;9(12).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fuchs M, Švarcová I, Macková L, Mynaříková H. Histaminová intolerance, snížená aktivita diaminooxidázy. Alergie2011. p. 229-33.
- Hrubisko M, Danis R, Huorka M, Wawruch M. Histamine Intolerance‑The More We Know the Less We Know. A Review. Nutrients. 2021;13(7).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Tuck CJ, Biesiekierski JR, Schmid‑Grendelmeier P, Pohl D. Food Intolerances. Nutrients. 2019;11(7).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schnedl WJ, Enko D. Histamine Intolerance Originates in the Gut. Nutrients. 2021;13(4).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Wagner A, Buczyłko K, Zielińska‑Bliźniewska H, Wagner W. Impaired resolution of wheals in the skin prick test and low diamine oxidase blood level in allergic patients. Postepy Dermatol Alergol. 2019;36(5):538-43.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Reese I, Ballmer‑Weber B, Beyer K, Dölle‑Bierke S, Kleine‑Tebbe J, Klimek L, et al. Guideline on management of suspected adverse reactions to ingested histamine: Guideline of the German Society for Allergology and Clinical Immunology (DGAKI), the Society for Pediatric Allergology and Environmental Medicine (GPA), the Medical Association of German Allergologists (AeDA) as well as the Swiss Society for Allergology and Immunology (SGAI) and the Austrian Society for Allergology and Immunology (ÖGAI). Allergol Select. 2021;5:305-14.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Komericki P, Klein G, Reider N, Hawranek T, Strimitzer T, Lang R, et al. Histamine intolerance: lack of reproducibility of single symptoms by oral provocation with histamine: a randomised, double‑blind, placebo‑controlled cross‑over study. Wien Klin Wochenschr. 2011;123(1-2):15-20.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Comas‑Basté O, Latorre‑Moratalla ML, Bernacchia R, Veciana‑Nogués MT, Vidal‑Carou MC. New approach for the diagnosis of histamine intolerance based on the determination of histamine and methylhistamine in urine. J Pharm Biomed Anal. 2017;145:379-85.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sánchez‑Pérez S, Comas‑Basté O, Veciana‑Nogués MT, Latorre‑Moratalla ML, Vidal‑Carou MC. Low‑Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content? Nutrients. 2021;13(5).
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schnedl WJ, Schenk M, Lackner S, Enko D, Mangge H, Forster F. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Sci Biotechnol. 2019;28(6):1779-84.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Sánchez‑Pérez S, Comas‑Basté O, Rabell‑González J, Veciana‑Nogués MT, Latorre‑Moratalla ML, Vidal‑Carou MC. Biogenic Amines in Plant‑Origin Foods: Are They Frequently Underestimated in Low‑Histamine Diets? Foods. 2018;7(12).
- Kettner L, Seitl I, Fischer L. Evaluation of porcine diamine oxidase for the conversion of histamine in food‑relevant amounts. J Food Sci. 2020;85(3):843-52.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schink M, Konturek PC, Tietz E, Dieterich W, Pinzer TC, Wirtz S, et al. Microbial patterns in patients with histamine intolerance. J Physiol Pharmacol. 2018;69(4).