Vnitr Lek 2020, 66(2):116-120 | DOI: 10.36290/vnl.2020.019

Celiakie dospělých

Zuzana Vacková
II. interní klinika Fakultní nemocnice Plzeň

Celiakie je celoživotní, autoimunitní onemocnění, vyskytující se u geneticky predisponovaných osob při konzumaci lepku. Její prevalence se pohybuje kolem 1 % populace a zastoupení žen je 2-3× častější. Celiakie je jednou z nejčastějších příčin malabsorpce, její projevy však mohou být značně rozmanité - od zcela asymptomatických po plně rozvinutý malabsorpční syndrom. Častým nálezem u dospělých jsou zejména extraintestinální projevy. Zlatým standardem diagnostiky je sérologický průkaz specifických protilátek (proti tkáňové tranglutamináze ve třídě IgA) v kombinaci s charakteristickým histologickým nálezem z biopsie duodena. Kauzální léčbou je celoživotní bezlepková dieta. Při jejím striktním dodržování snížíme riziko závažných komplikací (např. T‑lymfom tenkého střeva).

Klíčová slova: bezlepková dieta, celiakie, gluten, malabsorpce.

Celiac disease in adults

Celiac disease is a lifelong autoimmune disorder that occurs in genetically predisposed people when consuming gluten. Its prevalence is around 1% of the population with about twice higher proportion of women. Celiac disease is one of the most common causes of malabsorption, however, its manifestations can be quite diverse - from completely asymptomatic to fully developed malabsorption syndrome. Extraintestinal manifestations are a common finding in adults. The gold standard of diagnosis is the serological detection of specific antibodies (the serum tissue transglutaminase IgA antibodies) in combination with a typical histological finding from a duodenal biopsy. Causal treatment is a lifelong gluten-free diet. Strict adherence to gluten-free diet will reduce the risk of serious complications (intestinal T-cell lymphoma). In the following case report we present a case of a 58-year-old patient, who have been diagnosed with celiac disease at this age based on non-classical symptoms. Specifically, these were multiple pathological fractures from metabolic bone disease due to malabsorption of calcium and vitamin D and subsequent secondary hyperparathyroidism.

Keywords: celiac disease, gluten, gluten‑free diet, malabsorption.

Zveřejněno: 2. duben 2020  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vacková Z. Celiakie dospělých. Vnitr Lek. 2020;66(2):116-120. doi: 10.36290/vnl.2020.019.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Frühauf P, Bronský J, Dědek P, et al. Celiakie - doporučený postup pro diagnostiku a terapii u dětí a dospívajících. Čes‑slov Pediat 2016; 71 (3): 175-183. Dostupné z WWW: . Přejít k původnímu zdroji...
  2. Caio G, Volta U, Sapone A, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med17, 142 (2019). Dostupné z DOI: . Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Češka R. Interna. Praha: Triton, 2010. ISBN 978-80-7387-423-0.
  4. Frič P, Keil R. Celiakie pro praxi. Med Praxi 2011; 8(9): 354-359. Dostupné z WWW: .
  5. Schuppan D, Walburga D. Pathogenesis, epidemiology, and clinical manifestations of celiac disease in adults. UpToDate [cit. 2019-11-18]. Dostupné z WWW: .
  6. Falt P, Fojtík P, Šmajstrla V. Celiakie - současný pohled na etiopatogenezi, diagnostiku a terapii. Kardiol Rev Int Med 2014, 16(3): 219-223. Dostupné z WWW: .
  7. Kelly C. Diagnosis of celiac disease in adults. UpToDate [cit. 2019-11-18]. Dostupné z WWW: .
  8. Husová L., Hermanová M. Hepatopatie, celiakie a lymfocytární kolitida. Čes a Slov Gastroent a Hepatol 2007; 61(6): 309-313. Dostupné z WWW: .
  9. Hoffmanová I, Sánchez D, Tlaskalová Hogenová H. Diagnostická úskalí celiakie. Vnitř Lék 2019; 65(1): 24-29. Dostupné z WWW: . Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Věstník Ministerstva zdravotnictví České republiky. Ročník 2011, částka 3. Strana 51-54. Vydáno 28. února 2011. Dostupné z WWW: .
  11. Frič P, Keil R. Celiakie pro praxi. Med Praxi 2011; 8(9): 354-359. Dostupné z WWW: .
  12. Hoffmanová I, Sánchez D, Szczepanková A, Tlaskalová Hogenová H. The Pros and Cons of Using Oat in a Gluten‑Free Diet for Celiac Patients. Nutrients. 2019, 11, 2345. Dostupné z DOI: . Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Postupy a stanoviska Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Označování potravin z hlediska obsahu lepku. Zveřejněno 6. 4. 2016. Dostupné z WWW: .
  14. Ciclitira P. Management of celiac disease in adults. UpToDate [cit. 2019-11-18]. Dostupné z WWW: .




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.