Vnitr Lek 2019, 65(1):19-23 | DOI: 10.36290/vnl.2019.005

Neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita: stále více otázek než odpovědí

Iva Hoffmanová
II. interní klinika 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha

Neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita (NCG/PS) je syndrom definovaný intestinálními a extraintestinálními projevy vznikajícími krátce po konzumaci stravy obsahující lepek, resp. pšenici u jedinců, kteří nemají celiakii ani alergii na pšenici. Vzhledem k chybění specifického diagnostického markeru je diagnóza NCG/PS založena na hodnocení subjektivních obtíží a je nutno ji ověřit pomocí dvojitě slepého, placebem kontrolovaného expozičního testu (Salernská kritéria). Článek shrnuje současné znalosti o patogenezi, diagnóze a léčbě tohoto syndromu.

Klíčová slova: gluten; choroby vyvolané glutenem; neceliakální glutenová, pšeničná senzitivita; pšenice

Non-celiac gluten/wheat sensitivity: still more questions than answers

Non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCG/WS) is a syndrome characterized by intestinal and extra-intestinal symptoms elicited by gluten/wheat ingestion in the persons, who are not affected by celiac disease and wheat allergy. Due to the lack of established biomarkers, the diagnosis of NCG/WS is based on the clinical picture, and it is necessary to validate it in well-defined double-blind, placebo-controlled challenge (The Salerno Experts' Criteria). In the article is discussed a current knowledge of NCG/WS in terms of pathogenesis, diagnosis and treatment.

Keywords: gluten; gluten-related disorders; non-celiac gluten/wheat sensitivity; wheat

Vloženo: 12. únor 2018; Přijato: 14. květen 2018; Zveřejněno: 1. leden 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hoffmanová I. Neceliakální glutenová/pšeničná senzitivita: stále více otázek než odpovědí. Vnitr Lek. 2019;65(1):19-23. doi: 10.36290/vnl.2019.005.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Hoffmanová I, Sánchez D. Non-celiac gluten sensitivity. Vnitř Lék 2015; 61(3): 219-227. Přejít na PubMed...
  2. Sapone A, Bai JC, Ciacci C et al. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med 2012; 10: 13. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1186/1741-7015-10-13>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Junker Y, Zeissig S, Kim S et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J Exp Med. 2012; 209(13): 2395-2408. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1084/jem.20102660>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Schuppan D, Pickert G, Ashfaq-Khan M et al. Non-celiac wheat sensitivity: differential diagnosis, triggers and implications. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2015; 29(3):469-476. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.bpg.2015.04.002>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Gibson PR, Shepherd SJ. Food choice as a key management strategy for functional gastrointestinal symptoms. Am J Gastroenterol 2012; 107(5): 657-666; quiz 667. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ajg.2012.49>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Biesiekierski JR, Peters SL, Newnham ED et al. No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology 2013; 145(2): 320-328. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Catassi C, Elli L, Bonaz B et al. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Experts' Criteria. Nutrients 2015; 7(6): 4966-4977. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3390/nu7064966>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Choung RS, Unalp-Arida A, Ruhl CE et al. Less Hidden Celiac Disease But Increased Gluten Avoidance Without a Diagnosis in the United States: Findings From the National Health and Nutrition Examination Surveys From 2009 to 2014. Mayo Clin Proc 2016. pii: S0025-6196(16)30634-6. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.mayocp.2016.10.012>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Schnedl WJ, Lackner S, Enko D et al. Non-celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten-is it due to histamine intolerance? Inflamm Res 2018; 67(4):279-284. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1007/s00011-017-1117-4>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Fasano A, Sapone A, Zevallos V et al. Nonceliac gluten sensitivity. Gastroenterology 2015; 148(6): 1195-1204. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2014.12.049>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. de Lorgeril M, Salen P. Gluten and wheat intolerance today: are modern wheat strains involved? Int J Food Sci Nutr 2014; 65(5): 577-581. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3109/09637486.2014.886185>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Valerii MC, Ricci C, Spisni E et al. Responses of peripheral blood mononucleated cells from non-celiac gluten sensitive patients to various cereal sources. Food Chem 2015; 176: 167-174. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.12.061>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Alvisi P, Fazio L de, Valerii MC et al. Responses of blood mononucleated cells and clinical outcome of non-celiac gluten sensitive pediatric patients to various cereal sources: a pilot study. Int J Food Sci Nutr 2017; 68(8): 1005-1012. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1080/09637486.2017.1315058>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Kasarda DD. Can an increase in celiac disease be attributed to an increase in the gluten content of wheat as a consequence of wheat breeding? J Agric Food Chem 2013; 61(6): 1155-1159. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1021/jf305122s>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Kucek LK, VeenstraLD, Amnuaycheewa P et al. A Grounded Guide to Gluten: How Modern Genotypes and Processing Impact Wheat Sensitivity. Comprehensive Rev Food Sci Food Saf 2015; 14(3): 285-302. Dostupné z DOI: <https://doi.org/10.1111/1541-4337.12129>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Volta U, Caio G, Karunaratne TB et al. Non-coeliac gluten/wheat sensitivity: advances in knowledge and relevant questions. Expert Rev Gastroenterol Hepatol 2017; 11(1): 9-18. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1080/17474124.2017.1260003 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Lionetti E, Pulvirenti A, Vallorani M et al. Re-challenge Studies in Non-celiac Gluten Sensitivity: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Physiol 2017; 8: 621. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3389/fphys.2017.00621>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Hollon J, Puppa EL, Greenwald B et al. Effect of gliadin on permeability of intestinal biopsy explants from celiac disease patients and patients with non-celiac gluten sensitivity. Nutrients 2015; 7(3): 1565-1576. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3390/nu7031565>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Uhde M, Ajamian M, Caio G et al. Intestinal cell damage and systemic immune activation in individuals reporting sensitivity to wheat in the absence of coeliac disease. Gut 2016; 65(12): 1930-1937. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2016-311964>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Volta U, Caio G, Tovoli F et al. Non-celiac gluten sensitivity: questions still to be answered despite increasing awareness. Cell Mol Immunol 2013; 10(5): 383-392. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/cmi.2013.28>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Sapone A, Lammers KM, Casolaro V et al. Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity. BMC Med 2011; 9: 23. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1186/1741-7015-9-23>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Vazquez-Roque MI, Camilleri M, Smyrk T et al. A controlled trial of gluten-free diet in patients with irritable bowel syndrome-diarrhea: effects on bowel frequency and intestinal function. Gastroenterology 2013; 144(5): 903-911. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2013.01.049>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Holmes G. Non coeliac gluten sensitivity. Gastroenterol Hepatol Bed Bench 2013; 6(3): 115-119.
  24. Brottveit M, Beitnes AR, Tollefsen S et al. Mucosal cytokine response after short-term gluten challenge in celiac disease and non-celiac gluten sensitivity. Am J Gastroenterol 2013; 108(5):842-850. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ajg.2013.91>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Di Sabatino A, Giuffrida P, Fornasa G et al. Innate and adaptive immunity in self-reported nonceliac gluten sensitivity versus celiac disease. Dig Liver Dis 2016; 48(7): 745-752. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.dld.2016.03.024>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Gibson PR, Varney J, Malakar S et al. Food components and irritable bowel syndrome. Gastroenterology 2015; 148(6): 1158-1174. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2015.02.005>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Bohn L, Storsrud S, Liljebo T et al. Diet low in FODMAPs reduces symptoms of irritable bowel syndrome as well as traditional dietary advice: a randomized controlled trial. Gastroenterology 2015; 149(6): 1399-1407. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2015.07.054>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Carroccio A, Mansueto P, Iacono G et al. Non-celiac wheat sensitivity diagnosed by double-blind placebo-controlled challenge: exploring a new clinical entity. Am J Gastroenterol 2012; 107(12): 1898-1906; quiz 1907. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ajg.2012.236>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol 2011; 106(3): 508-514; quiz 515. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ajg.2010.487>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Volta U, Bardella MT, Calabro A et al. An Italian prospective multicenter survey on patients suspected of having non-celiac gluten sensitivity. BMC Med 2014; 12: 85. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1186/1741-7015-12-85>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Kabbani TA, Vanga RR, Leffler DA et al. Celiac disease or non-celiac gluten sensitivity? An approach to clinical differential diagnosis. Am J Gastroenterol 2014; 109(5): 741-746; quiz 747. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ajg.2014.41>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Carroccio A, D'Alcamo A, Cavataio F et al. High Proportions of People With Nonceliac Wheat Sensitivity Have Autoimmune Disease or Antinuclear Antibodies. Gastroenterology 2015; 149(3): 596-603. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2015.05.040>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Paul SP, Hoghton M, Sandhu B. Limited role of HLA DQ2/8 genotyping in diagnosing coeliac disease. Scott Med J 2017; 62(1): 25-27. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1177/0036933016689008>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Catassi G, Lionetti E, Gatti S et al. The Low FODMAP Diet: Many Question Marks for a Catchy Acronym. Nutrients 2017; 9(3). pii: E292. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3390/nu9030292>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Barrett JS. How to institute the low-FODMAP diet. J Gastroenterol Hepatol 2017;32(Suppl 1): 8-10. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/jgh.13686>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.