Vnitr Lek 2019, 65(1):5-6 | DOI: 10.36290/vnl.2019.001

Přichází doba bezlepková? - editorial

Michal Šenkyřík*, Jitka Prokešová
Interní gastroenterologická klinika LF MU a FN Brno, pracoviště Bohunice

Vloženo: 31. srpen 2018; Zveřejněno: 1. leden 2019  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šenkyřík M, Prokešová J. Přichází doba bezlepková? - editorial. Vnitr Lek. 2019;65(1):5-6. doi: 10.36290/vnl.2019.001.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Czaja-Bulsa G. Non coeliac gluten sensitivity - A new disease with gluten intolerance. Clin Nutr 2015; 34(2): 189-94. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2014.08.012>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Duncanson KR, Talley NJ, Walker MM et al. Food and functional dyspepsia: a systematic review. J Hum Nutr Diet 2018; 31(3): 390-407. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/jhn.12506>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Hoffmanová I, Sánchez D. Neceliakální glutenová senzitivita. Vnitř Lék 2015; 61(3): 219-227. Přejít na PubMed...
  4. Hoffmanová I. Syndrom neceliakální glutenové (pšeničné) senzitivity. Postgraduální gastroenterologie & hepatologie 2016; 2: 196-203.
  5. Leonard MM, Sapone A, Catassi C et al. Celiac Disease and Nonceliac Gluten Sensitivity: A Review. JAMA 2017; 318(7): 647-656. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1001/jama.2017.9730>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Molina-Infante J, Santolaria S, Sanders DS et al. Systematic review: noncoeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther 2015; 41(9): 807-820. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/apt.13155>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Potter MDE, Walker MM, Keely S et al. What's in a name? Non-coeliac gluten or wheat sensitivity': controversies and mechanisms related to wheat and gluten causing gastrointestinal symptoms or disease. Gut 2018; 67(12): 2073-2077. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2018-316360>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Vici G, Belli L, Biondi M et al. Gluten free diet and nutrient deficiencies: A review. Clin Nutr 2016; 35(6): 1236-1241. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2016.05.002>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Zanini B, Baschè R, Ferraresi A et al. Randomised clinical study: gluten challenge induces symptom recurrence in only a minority of patients who meet clinical criteria for non-coeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther 2015; 42(8): 968-976. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/apt.13372>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.