Vnitr Lek 2016, 62(Suppl 3):103-106
Řešení jodového deficitu v České republice - historie a současný stav. 20 let práce prof. MUDr. Václava Zamrazila v Meziresortní komisi pro řešení jodového deficitu
- 1 Státní zdravotní ústav Praha
- 2 Společnost hygieny a komunitní medicíny České lékařské společnosti J. E. Purkyně, Praha
Choroby z nedostatku jodu jsou preventabilní. Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu (MKJD) při Státním zdravotním ústavu (SZÚ) v Praze realizuje od roku 1995 účinná opatření, která vedla ke splnění Zásad trvale udržitelného stavu eliminace chorob z nedostatku jodu dané Commission for the solution of Iodine deficiency World Health Organization (ICCIDD) World Health Organization (WHO): 96 % domácností používá sůl s jodem, průměrný obsah jodu činí 25 mg/kg soli s jodem. Ve sledovaných souborech má jodurii nižší než 100 μg/l pouze 9 % seniorů, 5 % dětí 7-10 let, 3 % dětí 10-12 let a pod 50 μg/l pouze 1 % ze souboru dětí ve věku 10-12 let. Medián jodurií nepřesahuje 300 μg/l (senioři 185 μg/l, děti 7-10 let 277 μg/l, děti 10-12 let 252 μg/l). Naplňujeme 8 z 10 indikátorů Zásad trvale udržitelného stavu eliminace chorob z nedostatku jodu. Výsledky screeningu kongenitální hypotyreózy odpovídají dostatečné jodové dodávce u novorozenecké populace. Dosud však přetrvává nepříznivá situace u těhotných a kojících žen 16 % [11], 6 % [10] vyšetřených vykazuje jodurii pod 50 μg/l. Bohatým dietárním zdrojem jodu se stalo mléko a mléčné výrobky, neboť se jodem suplementují krmiva pro zlepšení užitkovosti zvířat. Limitní hodnotu expoziční dávky 17 μg/d/kg nepřekračuje žádná sledovaná část populace. Příští preventivní aktivity budou zaměřeny především na optimalizaci obsahu jodu v mléce a zlepšení saturace jodem u těhotných a kojících žen. Nedílnou součástí je sledování saturace obyvatel jodem.
Klíčová slova: dietární expozice; dietární zdroje jodu; jodový deficit; jodurie; Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu; sůl s jodem; zásobení jodem
Solution of Iodine deficiency in the Czech Republic - history and current situation. 20 years of work of prof. Václav Zamrazil for Commission for the solution of Iodine deficiency
Diseases caused by Iodine deficit are preventable. Inter resort Commission for the solution of Iodine deficiency (MKJD) at State Institute for Health (SZU) in Prague has been taking effective measures which satisfied requirements of the Principles for sustainable elimination of diseases caused by Iodine deficiency ICCD WHO: 96 % of households is using iodized salt, average Iodine content is 25 mg/1 kg of salt. Data from studies show ioduria less 100 mcg/l in only 9 per cent of seniors, 5 % of children 7-10 years, 3 % of children 10-12 years. Under 50 mcg only 1 % of children 10-12 years. Median of iodurias is below 300 mcg/l (seniors 185 mcg/l, children 7-10 years 277 mcg/l, children 10-12 years 252 mcg/l). We satisfy 8 of 10 indicators of Principles for Sustainable elimination of diseases caused by Iodine deficiency. Results of screening for congenital hypothyroidism are in keeping with sufficient iodine intake in newborns. Unsatisfactory situation however persist in expectant and breast feeding mothers 16 % [11] 6 % [10] of women included in the respective studies had ioduria below 50 mpg/l. Milk and dairy produce became a rich dietary source of Iodine as cattle feeds are fortified with Iodine. No part of observed human population is exposed Iodine doses higher than 17 mcg/kg. Next target for prevention will be achieving optimal iodine concentration in milk and improvement of iodine saturation of expectant and nursing mothers. Integral part is the monitoring of iodine saturation of population.
Keywords: dietary exposition; dietary sources of iodine; Inter resort commission for elimination of iodine deficit; iodine deficiency; iodine supply; iodized salt; ioduria
Vloženo: 28. srpen 2016; Přijato: 10. září 2016; Zveřejněno: 1. červen 2016 Zobrazit citaci
ACS | AIP | APA | ASA | Harvard | Chicago | Chicago Notes | IEEE | ISO690 | MLA | NLM | Turabian | Vancouver |
Reference
- Ryšavá L, Kříž J. Prevence jodového deficitu v ČR - historie a současný stav. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice. Sborník z X. konference u příležitosti Dne jodu. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/Sbornik_X_konference_Jod_2013_1.pdf>.
- WHO, UNICEF, ICC IDD. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoring their elimination: a guide for programme managers. Geneva: Dept of Nutrition for Health and Development 2001; WHO/NHD/01.1. 3rd ed. WHO Press: Geneva 2007. ISBN: 978 92 4 159582 7. Dostupné z WWW: <http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43781/1/9789241595827_eng.pdf>.
- Ryšavá L, Kašparová L, Křížová T et al. Saturace jodem a jodurie 11-12 letých dětí z 6 oblastí v ČR v r. 2012-2013. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice. Sborník z X. konference u příležitosti Dne jodu. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/Sbornik_X_konference_Jod_2013 1.pdf>.
- Vyhláška Ministerstva zemědělství ČR č. 331/1997 Sb.
- Ryšavá L. Nabídka kuchyňské soli a soli s jodem v malospotřebitelské tržní síti v ČR. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií a zdroje dietární expozice. Sborník z X. konference u příležitosti Dne jodu. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/Sbornik_X_konference_Jod_2013 1.pdf>.
- Ryšavá L Trendy v saturaci dětské populace jodem na okrese Frýdek-Místek. Doktorská disertační práce. 2001. Dostupné z WWW: <https"//vufind/techlib.cz/Record/OOO164013>.
- Hníková O, Al Taji E, Dejmek P et al. Zkušenosti z monitoringu jodového zásobení novorozenecké populace ČR. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií. Sborník z XI. konference u příležitosti Dne jodu a 20 let MKJD. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf>.
- Řehůřková I, Kavřík R, Dofková M et al. Dietární expozice jodu populace ČR a nejdůležitější dietární zdroje. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií. Sborník z XI. konference u příležitosti Dne jodu a 20ti let MKJD. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf>.
- Trávníček J, Kroupová V, Dušová H et al. Optimalizace obsahu jodu v kravském mléce. Jihočeská universita v Českých Budějovicích - Agrovýzkum Rapotín s.r.o.: České Budějovice 2011. ISBN 978-80-7394-328-8. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/JOD/METODIKA_optim._obsahu_jodu_v_kravskem_mlece_J._Travnicek_a_kol._2011.pdf>.
- Ryšavá L, Kašparová L, Křížová T et al. Jodurie těhotných žen a 3letých dětí z 6 oblastí v ČR v r. 2014-2015. In: Zásobení jodem jako prevence tyreopatií. Sborník z XI. konference u příležitosti Dne jodu a 20ti let MKJD. Dostupné z WWW: <http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf>.
- Jiskra J, Fait T, Bílek R et al. Mild iodine deficiency in women after spontaneous abortions living in an iodine-sufficient area of Czech Republic: prevalence and impact on reproductive health. Clin Endocrinol (Oxf) 2014; 80(3): 452-458. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1111/cen.12298>.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...