Vnitr Lek 2016, 62(11):912-918
Dieta při dyslipidemii a metabolickém syndromu
- III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze
Ateroskleróza, resp. kardiovaskulární onemocnění, jsou nejčastější příčinou mortality a morbidity v rozvinutých zemích. Intervence jejich rizikových faktorů je jednak farmakologická, ale nefarmakologická intervence musí být nedílnou součástí. Dietní doporučení při dyslipidemii jsou dlouho známa, nicméně je nutné zdůraznit apel na jejich dodržování. Tato doporučení dnes vycházejí z racionální stravy dospělé populaci v prevenci aterosklerózy s preferencí dostatečného příjmu ryb, čerstvé zeleniny a ovoce a vyvarování se zejména sekundárně zpracovaného masa, tj. uzenin. Od doporučení přísného vyvarování se cholesterolu v dietě je dnes odklon.
Klíčová slova: ateroskleróza; dietní faktory; dyslipidemie; cholesterol; mastné kyseliny
A diet suitable for patients with dyslipidemia and metabolic syndrome
Atherosclerosis or cardiovascular disease is the leading cause of mortality and morbidity in developed countries. Intervention of its risk factors is pharmacological but non-pharmacological intervention must be its integral part. Dietary recommendations for dyslipidemia are long known however it is necessary to emphasize the importance of their compliance. Presently, these recommendations for adult population to prevent from atherosclerosis are based on healthy nourishment, especially to have sufficient consumption of fish, fresh vegetable and fruit and to avoid consumption of secondary processed meat especially, i.e. smoked meat. Nowadays, there is a diverting trend from recommendation to strictly avoid cholesterol in the diet.
Keywords: atherosclerosis; cholesterol; diet intervention; dyslipidemia; fatty acids
Vloženo: 11. říjen 2016; Přijato: 31. říjen 2016; Zveřejněno: 1. listopad 2016 Zobrazit citaci
Reference
- Češka R et al. Cholesterol a ateroskleróza, léčba dyslipidémií. Triton: Praha 2005. ISBN 80-7254-738-0.
- Svačina Š (ed). Klinická dietologie. Grada: Praha 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
- Simonen P et al. Introducing a new component of the metabolic syndrome: low cholesterol absorption. Am J Clin Nutr 2000; 72(1):82-88.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Soška V, Vaverková H, Vráblík M et al. Stanovisko výboru ČSAT k doporučením ECS/ EAS pro diagnostiku a léčbu dyslipidemií z roku 2011. Vnitř Lék 2013; 59(2): 120-126.
Přejít na PubMed...
- Zlatohlávek L. Klinická dietologie a výživa. Current Media: Praha 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
- Informace dostupné z WWW: <http://www.diab.cz>.