Vnitr Lek 2015, 61(3):219-227

Neceliakální glutenová senzitivita

Iva Hoffmanová1,*, Daniel Sánchez2
1 II. interní klinika 3. LF UK a FN Královské Vinohrady Praha, přednosta prof. MUDr. Michal Anděl, CSc.
2 Laboratoř buněčné a molekulární imunologie Mikrobiologického ústavu AV ČR, v.v.i., Praha, ředitel RNDr. Martin Bilej, CSc.

Neceliakální glutenová senzitivita byla recentně uznána odbornou veřejností jako součást spektra chorob vyvolaných lepkem. Je definována jako onemocnění projevující se gastrointestinálními nebo extraintestinálními symptomy, jež vyvolává konzumace stravy obsahující lepek u jedinců, kteří netrpí celiakií ani alergií na pšenici. V současnosti pro tuto jednotku není dostupný žádný specifický sérologický marker, a tak bývá diagnóza neceliakální glutenové senzitivity stanovena per exclusionem: vyžaduje vyloučení celiakie sérologickým a histologickým vyšetřením, vyloučení alergie na pšenici, zlepšení či vymizení symptomů po bezlepkové dietě a definitivní potvrzení expozičním testem. Článek popisuje současné znalosti o patofyziologii neceliakální glutenové senzitivity, rozebírá klinický a epidemiologický obraz, diagnózu a léčbu této nové klinické jednotky.

Klíčová slova: alergie na pšenici; bezlepková dieta; celiakie; FODMAPs; choroby vyvolané lepkem; neceliakální glutenová senzitivita; syndrom dráždivého tračníku

Non-celiac gluten sensitivity

Non-celiac gluten sensitivity has recently been recognized by the scientific community as a part of gluten-related disorders, and is defined as a condition with gastrointestinal and/or extra-intestinal symptoms triggered by gluten ingestion in the absence of celiac disease and wheat allergy. Currently, there is no specific serological marker and non-celiac gluten sensitivity remains a diagnosis of exclusion: testing for celiac disease and wheat allergy must be negative, symptoms must improve with a gluten-free diet, and diagnosis must be confirmed by the gluten challenge. In this article, we discuss current knowledge of pathophysiology, clinical and epidemilogical spectrum, diagnosis, and treatment of NCGS.

Keywords: celiac disease; FODMAPs; gluten-free diet; gluten-related disorders; irritable bowel syndrome; non-celiac gluten sensitivity; wheat allergy

Vloženo: 8. prosinec 2014; Přijato: 19. leden 2015; Zveřejněno: 1. březen 2015  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Hoffmanová I, Sánchez D. Neceliakální glutenová senzitivita. Vnitr Lek. 2015;61(3):219-227.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Sapone A, Bai JC, Ciacci C et al. Spectrum of gluten-related disorders: consensus on new nomenclature and classification. BMC Med 2012; 10: 13. Dostupné z DOI: <http://doi:10.1186/1741-7015-10-13>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Frič P, Zavoral M, Dvořáková T. Choroby způsobené lepkem. Vnitř Lék 2013; 59(5): 376-382. Přejít na PubMed...
  3. Nijeboer P, Bontkes HJ, Mulder CJ et al. Non-celiac gluten sensitivity. Is it in the gluten or the grain? J Gastrointestin Liver Dis 2013; 22(4): 435-440.
  4. Molberg O, Uhlen AK, Jemsen T et al. Mapping of gluten T-cell epitopes in the bread wheat ancestors: implications for celiac disease. Gastroenterology 2005; 128(2): 393-401. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Volta U, Caio G, Tovoli F et al. Non-celiac gluten sensitivity: questions still to be answered despite increasing awareness. Cell Mol Immunol 2013; 10(5): 383-392. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Sollid LM, Jabri B. Triggers and drivers of autoimmunity: lessons from celiac disease. Nat Rev Immunol 2013; 13(4): 294-302. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Percentage of U.S. adults trying to cut down or avoid gluten in their diets reaches new high in 2013. Reports NPD. Dostupné z WWW: <https://www.npd.com/wps/portal/npd/us/news/press-releases/percentage-of-us-adults-trying-to-cut-down-or-avoid-gluten-in-their-diets-reaches-new-high-in-2013-reports-npd>.
  8. Tatham AS, Shewry PR. Allergens in wheat and related cereals. Clin Exp Allergy 2008; 38(11): 1712-1726. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Ludvigsson JF, Leffler DA, Bai JC et al. The Oslo definitions for coeliac disease and related terms. Gut 2013; 62(1): 43-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Shan L, Molberg O, Parrot I et al. Structural basis for gluten intolerance in celiac sprue. Science 2002; 297(5590): 2275-2279. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Fasano A. Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer. Physiol Rev 2011; 91(1): 151-175. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Pellegrina CD, Perbellini O, Scupoli MT et al. Effects of wheat germ agglutinin on human gastrointestinal epithelium: insights from an experimental model of immune/epithelial cell interaction. Toxicol Appl Pharmacol 2009; 237(2): 146-153. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Junker Y, Zeissig S, Kim SJ et al. Wheat amylase trypsin inhibitors drive intestinal inflammation via activation of toll-like receptor 4. J Exp Med 2012; 209(13): 2395-2408. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Volta U, Villanacci V. Celiac disease: diagnostic criteria in progress. Cell Mol Immunol 2011; 8(2): 96-102. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Rose C, Armbruster FP, Ruppert J et al. Autoantibodies against epidermal transglutaminase are a sensitive diagnostic marker in patients with dermatitis herpetiformis on a normal or gluten-free diet. J Am Acad Dermatol 2009; 61: 39-43. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Caproni M, Antiga E, Melani L et al. Italian Group for Cutaneous Immunopathology. Guidelines for the diagnosis and treatment of dermatitis herpetiformis. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009; 23(6): 633-638. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Hadjivassiliou M, Grunewald RA, Chattopadhyay AK et al. Clinical, radiological, neurophysiological and neuropathological characteristics of gluten ataxia. Lancet 1998; 352(9140): 1582-1585. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Inonata N. Wheat allergy. Cur Opin Aller Clin Immunol 2009; 9(3): 238-243. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Catassi C, Bai JC, Bonaz B et al. Non-Celiac Gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients 2013; 5(10): 3839-3853. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Carroccio A, Mansueto P, D'Alcamo A et al. Non-celiac wheat sensitivity as an allergic condition: personal experience and narrative review. Am J Gastroenterol 2013; 108(12): 1845-1852. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Ellis A, Linaker BD. Non-celiac gluten sensitivity? Lancet 1978; 1(8078): 1358-1359. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Cooper BT, Holmes GK, Ferguson R et al. Gluten-sensitive diarrhea without evidence of celiac disease. Gastroenterology 1980; 79(5 Pt 1): 801-806. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Kaukinen K, Turjanmaa K, Mäki M et al. Intolerance to cereals is not specific for coeliac disease. Scand J Gastroenterol 2000; 35(9): 942-946. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Turvet SE, Broide DH. Innate immunity. J Allergy Clin Immunol 2010; 125(2 Suppl 2): S24-S32. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Bonilla FA, Oettgen HC. Adaptive immunity. J Allergy Clin Immunol 2010; 125(2 Suppl 2): S33-S40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Schuppan D, Zimmer KP. The diagnosis and treatment of celiac disease. Dtsch Arztebl Int 2013; 110(49): 835-846. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Sapone A, Lammers KM, Casolaro V et al. Divergence of gut permeability and mucosal immune gene expression in two gluten-associated conditions: celiac disease and gluten sensitivity. BMC Med 2011; 9: 23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Vazquez-Roque MI, Camilleri M, Smyrk T et al. A controlled trial of gluten-free diet in patients with irritable bowel syndrome-diarrhea: effects on bowel frequency and intestinal function. Gastroenterology 2013; 144(5): 903-911. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Holmes G. Non coeliac gluten sensitivity. Gastroenterol Hepatol Bed Bench 2013; 6(3): 115-119.
  30. Carroccio A, Mansueto P, Iacono G et al. Non-celiac wheat sensitivity diagnosed by double-blind placebo-controlled challenge: Exploring a new clinical entity. Am J Gastroenterol 2012; 107(12): 1898-1906. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Verdu EF, Huang X, Natividad J et al. Gliadin-dependent neuromuscular and epithelial secretory responses in gluten-sensitive HLA-DQ8 transgenic mice. Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol 2008; 294(1): G217-G225. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Corazza GR, Frazzoni M, Strocchi A et al. Alimentary exorphin actions on motility and hormonal secretion of gastrointestinal tract. In: Fraioli F (ed). Opioid Peptides in the Periphery. Elsevier Sciences Publisher: Amsterdam 1984: 243-247. ISBN 978-0444806246.
  33. Natividad JM, Huang X, Slack E et al. Host responses to intestinal microbial antigensin gluten sensitive mice. PLos ONE 2009; 4(7): e6472. Dostupné z DOI: <http://doi:10.1371/journal.pone.0006472>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Gibson PR, Sheperd SJ. Food choice as a key management strategy for functional gastrointestinal symptoms. Am J Gastroenterol 2012; 107(5): 657-666. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Biesiekirski JR, Peters SL, Newnham ED et al. No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity following dietary reduction of low-fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology 2013; 145(2): 320-328. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Biesiekierski JR, Newnham ED, Irving PM et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: A double-blind randomized placebo-controlled trial. Am J Gastroenterol 2011; 106(3): 508-514. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. De Magistris L, Familiari V, Pascotto A et al. Alterations of the intestinal barrier in patients with autism spectrum disorders and in their first-degree relatives. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2010; 51(4): 418-424. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Millward C, Ferriter M, Calver S et al. Gluten- and casein-free diets for autistic spectrum disorder. Cochrane Database Syst Rev 2008; (2): CD003498. Dostupné z DOI: <http://doi:10.1002/14651858.CD003498.pub3>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. Whiteley P, Haracopos D, Knivsberg AM et al. The ScanBrit randomised, controlled, single-blind study of a gluten- and casein-free dietary intervention for children with autism spectrum disorders. Nutr Neurosci 2010; 13(2): 87-100. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Cascella NG, Kryszak D, Bhatti B et al. Prevalence of celiac disease and gluten sensitivity in the United States clinical antipsychotic trials of intervention effectiveness study population. Schizophr Bull 2011; 37(1): 94-100. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Volta U, Tovoli F, Cicola R et al. Serological tests in gluten sensitivita (nonceliac gluten intolerance). J Clin Gastroenterol 2012; 46(8): 680-685. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Leffler D. Gluten intolerance: you mean I don't have celiac disease? In: Dennis M, Leffler D (eds) Real Life With Celiac Disease: Troubleshooting and Thriving Gluten Free. Aga Institute Press: Bethesda (MD) 2010.
  43. Lundin KE, Alaedini A. Non-celiac gluten sensitivity. Gastrointest Endosc Clin N Am 2012; 22(4): 723-734. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Kabbani TA, Vanga RR, Leffler DA et al. Celiac disease or non-celiac gluten sensitivity? An approach to clinical differential diagnosis. Am J Gastroenterol 2014; 109(5): 741-746. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.