Vnitr Lek 2009, 55(4):412-415
Funkční potraviny a diabetes - důkazy a mýty
- 1 Centrum pro výzkum a vývoj Lékařské fakulty UK a FN Hradec Králové, vedoucí prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.
- 2 Klinika gerontologická a metabolická Lékařské fakulty UK a FN Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. Luboš Sobotka, CSc.
Funkční potraviny a nutriční doplňky vyrovnávají diferenci mezi přirozenou nutriční potřebou člověka, jako pomalu se měnícího živočišného druhu, a výživou člověka současné doby. Tento typ zvláště upravených potravin umožňuje výživu jak zdravé populace, kde funkční potraviny eliminují některá rizika a mají preventivní efekt (vláknina, mikroelementy), tak i výživu nemocných, která je založená na léčebném a regulačním účinku nutrietů (orgánově specifická výživa).
Klíčová slova: funkční potraviny; komplikace diabetu; civilizační choroby
Functional Foodstuffs and Diabetes - Evidence and Myths
Functional food and nutritional supplements balance the difference between the natural nutritional requirement of man, as a slowly changing genotype, and the nutrition of today's man. This type of specifically treated food enables the nutrition of both the healthy population, where functional food eliminates certain risks and have a preventative effect (fibre, microelements), and the nutrition of the ill, which is based on the therapeutical and regulatory effect of nutrients (organ-specific nutrition).
Keywords: functional food; diabetes complications; societal diseases
Vloženo: 12. březen 2009; Zveřejněno: 1. duben 2009 Zobrazit citaci
Reference
- Jurašková B, Solichová D, Bláha V et al. Význam monitorování antioxidační kapacity a metabolizmu lipidů v procesu stárnutí. Čes ger revue 2006; 4: 72-76.
- Shenkin A, Fell GS. Micronutrients. In: Woolfson AMJ (ed). Biochemistry of hospital nutrition. Edinburgh, London, Melbourne, New York: Churchill Livingstone 1986: 83-122.
- van der Hulst RR, van Kneel BK, von Meyenfeldt MF et al. Glutamine and preservation of gut integrity. Lancet 1993; 341: 1363-1365.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Zadák Z. Vitaminy a stopové prvky. In: Bureš J, Horáček J (eds). Základy vnitřního lékařství. Praha: Galén-Karolinum 2003: 657-658.
- Berger MM, Spertini F, Shenkin A et al. Clinical, immune and metabolic effects of trace element supplements in burns: a double-blind placebo-controlled trial. Clin Nutr 1996; 15: 94-96.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Heller AR, Stengel S, Stehr SN et al. Impact of the ratio of intravenous ω-3 vs. ω-6 polyunsaturated fatty acids in postoperative and in septic patients - a post hoc database analysis. e-SPEN, the Europe. J Clin Nutr Metab 2007; 2: e91-e96.
Přejít k původnímu zdroji...