Vnitr Lek 2008, 54(9):817-820
Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na jednotce intenzivní metabolické péče
- Interní klinika 2. lékařské fakulty UK a FN Motol Praha, přednosta prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA
Úvod:
Přítomnost malnutrice je spojena s významně vyšší mortalitou a morbiditou. Její časná detekce má velký význam pro zahájení nutriční intervence, která má příznivý vliv na prognózu nemocného. Nutriční screening představuje jednoduchý a rychlý způsob stanovení rizika malnutrice. Cílem naší práce bylo zhodnocení vztahu výsledku nutričního screeningu, modifikovaného Nutrition Risk Screening 2002 (NRS 2002), a mortality na jednotce intenzivní metabolické péče (JIMP).
Metodika:
Nutriční screening byl prováděn u všech nemocných přijatých na JIMP v období 1/2 roku od začátku ledna roku 2006 do konce června roku 2006. Podle výsledku screeningu byli nemocní rozděleni do 3 skupin: s nízkým, středním a s vysokým nutričním rizikem. Vztah mezi výsledkem nutričního screeningu a mortalitou na JIMP byl statisticky zhodnocen.
Výsledky:
Zhodnoceno bylo celkem 291 nemocných přijatých na JIMP. Na podkladě výsledku nutričního screeningu bylo zjištěno nízké nutriční riziko u 130 (45 %), střední u 111 (38 %) a vysoké u 50 (17 %) nemocných. 28 nemocných (9,6 %) zemřelo během hospitalizace na JIMP. Ve vztahu k výsledku nutričního dotazníku zemřeli 3 (2,3 %) nemocní s nízkým, 10 (9 %) se středním a 15 (30 %) s vysokým nutričním rizikem (p < 0,001).
Závěr:
V naší studii jsme prokázali významný vztah tíže stupně nutričního rizika a nemocniční mortality na JIMP.
Klíčová slova: nutriční dotazník; mortalita; intenzivní péče
The relation between nutritional risk category identified by the modified Nutritional Screening 2002 and mortality in metabolic intensive care unit
Introduction:
The presence of malnutrition is connected with the significantly higher mortality and morbidity. Its early detection is very important for the institution of nutrition intervention that has favourable impact on patient's prognosis. The nutrition screening is the simple and fast way of nutrition risk assessment. The aim of our study was to evaluate the relation of the modified Nutrition Risk Screening 2002 (NRS 2002) with mortality of patients admitted to metabolic intensive care unit (MICU) in prospective study.
Methods:
Nutrition screening has been examined in all the patients admitted to MICU over half year period since January till June 2006. According to the screening result the patients were divided into three groups: with low, moderate and high nutrition risk. The relation of nutrition screening result with mortality in MICU was statistically evaluated.
Results:
Data of 291 patients admitted to MICU have been collected. The modified nutrition screening revealed low risk in 130 (45%), moderate risk in 111 (38%) and high nutrition risk in 50 (17%) patients. 28 patients (9.6%) died during stay in MICU. 3 patients (2.3%) with low, 10 (9%) with moderate and 15 (30%) with high nutrition risk passed away in MICU (p < 0.001).
Conclusion:
The significant relation between the grade of nutrition risk evaluated by modified NRS 2002 and mortality in MICU has been found in our study.
Keywords: nutrition screening; mortality; intensive care
Vloženo: 4. březen 2008; Přijato: 23. květen 2008; Zveřejněno: 1. září 2008 Zobrazit citaci
Reference
- Sobotka L (ed). Basics in Clinical Nutrition. 3rd ed. Praha: Galen 2004.
- Zadák Z. Výživa v intenzivní péči. Praha: Grada 2002.
- Waitzberg DL, Correia MI. Nutritional assessment in the hospitalized patient. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2003; 6: 531-538.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kvåle R, Ulvik A, Flaatten H. Follow-up after intensive care: a single center study. Intensive Care Med 2003; 29: 2149-2156.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kondrup J, Rasmussen HH, Hamberg O et al. Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials. Clin Nutr 2003; 22: 321-336.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Detsky AS, McLaughlin JR, Baker JP et al. What is subjective global assessment of nutritional status? JPEN J Parenter Enteral Nutr 1987; 11: 8-13.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- ASPEN Board of Directors and the Clinical Guidelines Task Force. Guidelines for the use of parenteral and enteral nutrition in adult and pediatric patients. JPEN J Parenter Enteral Nutr 2002; 26(Suppl 1): 1SA-138SA.
Přejít k původnímu zdroji...
- Rodriguez L. Nutritional status: assessing and understanding its value in the critical care setting. Crit Care Nurs Clin North Am 2004; 16: 509-514.
Přejít k původnímu zdroji...
- Sabol VK. Nutrition assessment of the critically ill adult. AACN Clin Issues 2004; 15: 595-606.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kondrup J, Allison SP, Elia M et al. ESPEN guidelines for nutrition screening 2002. Clin Nutr 2003; 22: 415-421.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Kreymann KG, Berger MM, Deutz NE et al. ESPEN guidelines on enteral nutrition. Clin Nutr 2006; 25: 210-223.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Green SM, Watson R. Nutritional screening and assessment tools for use by nurses: literature review. J Adv Nurs 2005; 50: 69-83.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Charvát J, Kratochvíl J, Martínková V et al. Zkušenosti s podáváním časné enterální výživy kriticky nemocným na jednotce intenzivní metabolické péče. Čas Lék Čes 2008; 147:106-111.
- Pablo AM, Izaga MA, Alday LA. Assessment of nutritional status on hospital admission: nutritional scores. Eur J Clin Nutr 2003; 57: 824-831.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Buzby GP, Williford WO, Peterson OL et al. A randomized clinical trial of total parenteral nutrition in malnourished surgical patients: the rationale and impact of previous clinical trials and pilot study on protocol design. Am J Clin Nutr 1988; 47(Suppl 2): 357-365.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Gassull MA, Cabré M, Vilar L et al. Protein-energy malnutrition: an integral approach and a simple new classification. Hum Nutr Clin Nutr 1984; 38: 419-431.
Přejít na PubMed...