Vnitr Lek 2005, 51(12):1351-1355
Obsah bakterií v probioticích dostupných na českém trhu
- 1 Department of Internal Medicine and Gastroenterology, University Hospital Brno, Head Prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.
- 2 Department of Mikrobiology, University Hospital Brno, Head prim. MUDr. Alena Ševčíková
Probiotika jsou živé kultury mikroorganizmů příznivě působící na lidské zdraví a používané v léčbě mnoha chorob. Řada článků z USA i západní Evropy však popisuje nedostatečné informace o obsahu a množství bakterií v případě některých probiotik, a především fakt, že řada preparátů živé mikroorganizmy buď vůbec neobsahuje, obsahuje jiné, či v menším množství. Vzhledem k tomu, že zprávy týkající se probiotik dostupných u nás chybějí, zhodnotili jsme informace a kultivačně vyšetřili 13 u nás dostupných probiotik. U všech byly informace o rodu i druhu obsažených bakterií, údaj o množství (ze 7 kombinovaných preparátů však jen u 2 o množství jednotlivých druhů; v ostatních případech bylo udáno jen celkové množství bakterií). Ze všech preparátů byl vykultivován udaný rod minimálně v udaném množství. Informace jsou pro klinickou praxi tudíž dostatečné a obsah i množství bakterií odpovídá deklarovaným množstvím.
Klíčová slova: probiotika; informace o léku; označení; kultivace
Evaluation of labeling and content of probiotics available in the Czech Republic
Probiotics are live cultures of mikroorganisms which are good for human health and are used in human medicine as a treatment. Advantageous effect on a human health was proved in many studies in Europe and in the USA. On the other hand, many studies described lack of information about products containing probiotics - in particular the real bacterial strain or quantity of bacteria. We tried to evaluate thirteen products containing probiotics available in the Czech Republic. In all cases the leaflets contained information about the species and amount of bacteria (from seven products containing more than one species of bacteria were only in two cases declared the quantity of particular bacteria, in five cases was declared just the total quantity of bacteria). The declared species of bacteria were cultured in all tested products. Concluding; the information on the leaflets of probiotic products is sufficient for a clinical practice and the real species and quantity of bacteria come up to declared data.
Keywords: probiotics; information about a drug; cultivation
Vloženo: 22. červen 2005; Přijato: 11. červenec 2005; Zveřejněno: 1. prosinec 2005 Zobrazit citaci
Reference
- Metchnikoff E. Prolongation of life. New York: Putnam 1908.
- Döderlein A. Das Scheidensekret und seine Bedeutung für das Puerperalfieber. (The vaginal transsudate and its significance for childbed fever.) Centralblatt für Bacteriologie 1892; 11: 699-700.
- Cahn DR. Über die nach Gram färbbaren Bacillen des Säulingsstuhles (Bacilli of infant stools stainable according to Gram.) Centralblatt für Bakteriologie I. Abteilung Originale 1901; 30: 721-726.
- Lilly DM, Stillwell RH. Probiotics: growth promoting factors produced by microorganisms. Science 1965; 147: 747-748.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fuller R. Probiotics in man and animals. J Appl Bacteriol 1989; 66: 365-378.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Havenaar R, Ten Brink B, Huis in't Veld JHJ. Selection of strains for probiotic use. In: Fuller R (ed). Probiotics: the scientific basis. London: Chapman and Hall 1992: 209-224.
Přejít k původnímu zdroji...
- Sartor RB. Probiotic therapy of intestinal inflammation and infections. Curr Opin Gastroenterol 2005; 21: 44-50.
Přejít na PubMed...
- Fooks LJ, Gibson GR. Probiotics as modulators of the gut flora. Brit J Nutrition 2002; 88: S39-S49.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Frič P. Probiotika v gastroenterologii. Aktuální přehled. Čes a slov gastroent a hepatol 2001; 55: 237-241.
- Liu Q, Duan ZP, Ha DK et al. Synbiotic modulation of gut flora: effect on minimal hepatic encephalopathy in patients with cirrhosis. Hepatology 2004; 39: 1441-1449.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Weese JS. Evaluation of deficiencies in labeling of commercial probiotics. Can Vet J 2003; 44: 982-983.
Přejít na PubMed...
- Holzapfel WH, Haberer P, Geisen R et al. Taxonomy and important features of probiotic microorganisms in food and nutrition. Am J Clin Nutr 2001; 73: 365S-373S.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Majaama H, Isolauri E, Saxelin M et al. Lactic acid bacteria in the treatment of acute rotavirus gastroenteritis. J Ped Gastroenterol Nutr 20, 1995; 333-334.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Karpa KD Selecting probiotics. In: Karpa KD. Bacteria for Breakfast. Victoria (Canada): Trafford Publishing 2003: 237-261.
- Saarela M, Lahteenmaki L, Crittenden R et al. Gut bacteria and health foods - the European perspective. Int J Food Microbiol 2002; 78: 99-117.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Becquet P. EU assessment of enterococci as feed additives. Int J Food Microbiol 2003; 88: 247-254.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Coeuret V, Gueguen M, Vernoux JP. Numbers and strains of lactobacilli in some probiotic products. Int J Food Microbiol 2004; 97: 147-156.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...