Vnitr Lek 2004, 50(5):363-370

[Diabetic diet and reduction diet are worthy of a basic discussion of their paradigms].

M Andel, L Brunerová, L Popová, P Dlouhý, F Duska, V Smejkalová, V Stich, J Potocková, P Kraml
2. interní klinika 3. lékarské fakulty UK a FN Královské Vinohrady, Praha.

Klíčová slova: Diabetes Mellitus, diet therapy, ; Diet, Diabetic; Diet, Reducing; Dietary Carbohydrates, administration & dosage, ; Dietary Fats, administration & dosage, ; Humans

Present knowledge of etiopathogenesis of various types of diabetes postulate substantial differences between type I and type II diabetes. Whereas type I diabetes results from autoimmune destruction of pancreatic B-cells and subsequent absolute lack of insulin, type II diabetes is connected with insulin resistance and frequently with rather relative lack of sometimes absolutely elevated plasmatic insulin. From the viewpoint of the diet therapy an access to both types of diabetes fairly differs. Whilst in type I diabetes it is necessary to find out relationship among preprandial insulin dose, received carbohydrates, and expected physical activity soon after meal, treatment of type II diabetes is based in an effort to influence insulin resistance and the whole metabolic syndrome. Therefore, on one side carbohydrates with low glycemic index and plenty of fibers are administered in a diet and on the other side monoenic and polyenic fatty acids are preferred to saturated fatty acids and trans fatty acids are continuously reduced in a diet. Of course, diets for patients with overweight and for obese patients are low energy. From the viewpoint of the current structure of the diabetic diets it is suitable to differentiate diets for patients with type I and type II diabetes. Instead of the use of a fix proportion of nutrients we have to discuss diets with regard to a qualitative composition of fatty acids in fats, glycemic index of saccharides, and an amount of fibers in the diet.

Keywords: Diabetes Mellitus /diet therapy/; Diet, Diabetic; Diet, Reducing; Dietary Carbohydrates /administration & dosage/; Dietary Fats /administration & dosage/; Humans

Zveřejněno: 1. květen 2004  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Andel M, Brunerová L, Popová L, Dlouhý P, Duska F, Smejkalová V, et al.. [Diabetic diet and reduction diet are worthy of a basic discussion of their paradigms]. Vnitr Lek. 2004;50(5):363-370.
Stáhnout citaci




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.