Vnitr Lek 2016, 62(Suppl 4):15-20

Frekvence a načasování jídel a změny v body mass indexu: analýza dat z Adventist Health Study-2

Hana Kahleová1,2,*, Jan Irene Lloren1, Andrew Mashchak1, Martin Hill3, Gary Fraser1
1 Loma Linda University, School of Public Health, CA, USA
2 Centrum diabetologie IKEM, Praha
3 Endokrinologický ústav, Praha

Cíl:
Cílem naší studie je zkoumat vztah mezi frekvencí a načasováním jídel a změnami v BMI ve studii Adventist Health Study-2 (AHS-2), která představuje relativně zdravou populaci v Severní Americe.

Metodika:
Byla provedena longitudinální analýza s použitím dat od 48 673 jedinců s průměrnou dobou sledování 7,43 ± 1,24 let. Jako nezávislé proměnné jsme použili počet jídel za den, délku nočního půstu, konzumaci snídaně a načasování největšího jídla za den (snídaně 5-11 hod, oběd 12-16 hod nebo večeře 17-23 hod). Primárním výstupem byla změna body mass indexu (BMI) za rok. Lineární regresní analýzy byly adjustovány na všechny důležité demografické faktory a faktory životního stylu.

Výsledky:
Konzumace 1 a 2 jídel denně byla spojena s poklesem BMI (-0,04; 95% CI -0,06 do -0,03 a -0,02; 95% CI -0,03 do -0,01 kg/m2 za rok, v daném pořadí). Na druhou stranu, jezení 3 nebo více jídel denně bylo spojeno se zvýšením BMI s lineárním vztahem (p < 0,001). BMI těch, kteří vynechávali snídani, se zvýšil (0,029; 95% CI 0,021-0,037 kg/m2 za rok; p = 0,002) ve srovnání s žádnou změnou BMI u těch, kteří snídani konzumovali (-0,0002; 95% CI -0,005 do + 0,004 kg/m2 za rok). Ti, jejichž největší jídlo za den byla snídaně, neměli žádnou významnou změnu v BMI (-0,002 95% CI -0,008 do +0,004 kg/m2 za rok). Naopak, největší večeře byla spojena s největším nárůstem BMI (0,034; 95% CI 0,029-0,040 kg/m2 za rok).

Závěr:
Naše výsledky naznačují, že jíst méně často, konzumovat snídani a jíst největší jídlo v dopoledních hodinách mohou být účinná preventivní opatření proti přibírání na hmotnosti.

Klíčová slova: body mass index (BMI); frekvence a načasování jídel; regulace tělesné hmotnosti; snídaně

Frequency and timing of meals and changes in body mass index: Analysis of the data from the Adventist Health Study-2

Goal:
Our study focuses on examining the relationship between the frequency and timing of meals and changes in BMI in the Adventist Health Study-2 (AHS-2) which represents a relatively healthy population in North America.

Methodology:
A longitudinal analysis was undertaken using data from 48 673 individuals monitored over an average period of 7.43 ± 1.24 years. The number of meals per day, length of nighttime fasting, eating breakfast and timing of the largest meal of the day (breakfast 5-11 a.m., lunch noon-4 p.m. or supper/dinner 5-11 p.m.) were used as independent variables. The primary output was the change in body mass index (BMI) once in a year. Linear regression analyses were adjusted for all important demographic factors and lifestyle factors.

Results:
Consumption of 1 and 2 meals a day was associated with decrease in BMI (-0.04; 95% CI -0.06 to -0.03 and -0.02; 95% CI -0.03 to -0,01 kg.m-2 per year, respectively). On the other hand, consumption of 3 or more meals a day was associated with increase in BMI, in a linear relation (p < 0.001). BMI of those who skipped breakfast increased (0.029; 95% CI 0.021-0.037 kg.m-2 per year; p = 0.002) as compared to no BMI change in those who had breakfast (-0.0002; 95% CI -0.005 to + 0.004 kg.m-2 per year). Those, whose largest meal of the day was breakfast, recorded no significant change in BMI (-0.002 95% CI -0.008 to +0.004 kg.m-2 per year). On the contrary, the largest supper was associated with the greatest increase in BMI (0.034; 95% CI 0.029-0.040 kg.m-2 per year).

Conclusion:
Our results indicate that eating less frequently, consuming breakfast and having the largest meal in the morning hours may be effective measures to prevent weight gain.

Keywords: body mass index (BMI); frequency and timing of meals; body mass regulation; breakfast

Vloženo: 21. červenec 2016; Přijato: 19. srpen 2016; Zveřejněno: 1. srpen 2016  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kahleová H, Lloren JI, Mashchak A, Hill M, Fraser G. Frekvence a načasování jídel a změny v body mass indexu: analýza dat z Adventist Health Study-2. Vnitr Lek. 2016;62(Supplementum 4):15-20.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Visscher TL, Seidell JC. The public health impact of obesity. Annu Rev Public Health 2001; 22: 355-375. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Keast DR, Nicklas TA, O'Neil CE. Snacking is associated with reduced risk of overweight and reduced abdominal obesity in adolescents: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2004. Am J Clin Nutr 2010; 92(2): 428-435. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.2009.2842>.
  3. van der Heijden AAWA, Hu FB, Rimm EB et al. A prospective study of breakfast consumption and weight gain among U.S. men. Obes (Silver Spring) 2007; 15(10): 2463-2469. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Howarth NC, Huang TT-K, Roberts SB et al. Eating patterns and dietary composition in relation to BMI in younger and older adults. Int J Obes 2007; 31(4): 675-684. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Koopman KE, Caan MWA, Nederveen AJ et al. Hypercaloric diets with increased meal frequency, but not meal size, increase intrahepatic triglycerides: a randomized controlled trial. Hepatology 2014; 60(2): 545-553. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1002/hep.27149>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Mekary RA, Giovannucci E, Willett WC et al. Eating patterns and type 2 diabetes risk in men: breakfast omission, eating frequency and snacking. Am J Clin Nutr 2012; 95(5): 1182-1189. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.111.028209>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Mekary RA, Giovannucci E, Cahill L et al. Eating patterns and type 2 diabetes risk in older women: breakfast consumption and eating frequency. Am J Clin Nutr 2013; 98(2): 436-443. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.112.057521>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Larson N, Story M. A review of snacking patterns among children and adolescents: what are the implications of snacking for weight status? Child Obes 2013; 9(2): 104-115. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Duval K, Strychar I, Cyr MJ et al. Physical activity is a confounding factor of the relation between eating frequency and body composition. Am J Clin Nutr 2008; 88(5): 1200-1205. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Ohkawara K, Cornier MA, Kohrt WM et al. Effects of increased meal frequency on fat oxidation and perceived hunger. Obes (Silver Spring) 2013; 21(2): 336-343. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Mattson MP. Energy Intake, meal frequency and health. A Neurobiological Perspective. Annu Rev Nutr 2005; 25: 237-260. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Anson RM, Guo Z, de Cabo R et al. Intermittent fasting dissociates beneficial effects of dietary restriction on glucose metabolism and neuronal resistance to injury from calorie intake. Proc Natl Acad Sci USA 2003; 100(10): 6216-6220. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Hatori M, Vollmers C, Zarrinpar A et al. Time-restricted feeding without reducing caloric intake prevents metabolic diseases in mice fed a high-fat diet. Cell Metab 2012; 15(6): 848-860. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.cmet.2012.04.019>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Sherman H, Genzer Y, Cohen R et al. Timed high-fat diet resets circadian metabolism and prevents obesity. FASEB J 2012; 26(8): 3493-3502. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1096/fj.12-208868>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Pedersen CR, Hagemann I, Bock T et al. Intermittent feeding and fasting reduces diabetes incidence in BB rats. Autoimmunity 1999; 30(4): 243-250. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Anson RM, Jones B, de Cabod R. The diet restriction paradigm: a brief review of the effects of every-other-day feeding. Age (Dordr) 2005; 27: 17-25. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1007/s11357-005-3286-2>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Wang ZQ, Bell-Farrow AD, Sonntag W et al. Effect of age and caloric restriction on insulin receptor binding and glucose transporter levels in aging rats. Exp Gerontol 1997; 32(6): 671-684. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Goodrick CL, Ingram DK, Reynolds MA et al. Effects of Intermittent Feeding Upon Growth and Life Span in Rats. Gerontology 1982; 28(4): 233-241. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ et al. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013; 37(4): 604-611. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2012.229>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Ruge T, Hodson L, Cheeseman J et al. Fasted to fed trafficking of Fatty acids in human adipose tissue reveals a novel regulatory step for enhanced fat storage. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94(5): 1781-1788. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1210/jc.2008-2090>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Purslow LR, Sandhu MS, Forouhi N et al. Energy intake at breakfast and weight change: prospective study of 6.764 middle-aged men and women. Am J Epidemiol 2008; 167(2): 188-192. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Timlin MT, Pereira MA. Breakfast frequency and quality in the etiology of adult obesity and chronic diseases. Nutr Rev 2007; 65(6 Pt 1): 268-281. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Tani Y, Asakura K, Sasaki S et al. Higher proportion of total and fat energy intake during the morning may reduce absolute intake of energy within the day. An observational study in free-living Japanese adults. Appetite 2015; 92: 66-73. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2015.04.071>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. U.S. Department of Agriculture; U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2010. 7th ed. U.S. Government Printing Office: Washington, DC 2011.
  25. Butler TL, Fraser GE, Beeson WL et al. Cohort profile: The Adventist Health Study-2 (AHS-2). Int J Epidemiol 2008; 37(2): 260-265. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Jaceldo-Siegl K, Knutsen SF, Sabaté J et al. Validation of nutrient intake using an FFQ and repeated 24 h recalls in black and white subjects of the Adventist Health Study-2 (AHS-2). Public Health Nutr 2010; 13(6): 812-819. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1017/S1368980009992072>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Hartmann C, Siegrist M, van der Horst K. Snack frequency: associations with healthy and unhealthy food choices. Public Health Nutr 2013; 16(8): 1487-1496. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1017/S1368980012003771>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Yannakoulia M, Melistas L, Solomou E et al. Association of eating frequency with body fatness in pre- and postmenopausal women. Obes (Silver Spring) 2007; 15(1): 100-106. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Ma Y, Bertone ER, Stanek EJ et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. Am J Epidemiol 2003; 158(1): 85-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Odegaard AO, Jacobs DR, Steffen LM et al. Breakfast frequency and development of metabolic risk. Diabetes Care 2013; 36(10): 3100-3106. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.2337/dc13-0316>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J et al. High caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obes (Silver Spring) 2013; 21(12): 2504-2512. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1002/oby.20460>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  32. Keim NL, Van Loan MD, Horn WF et al. Weight loss is greater with consumption of large morning meals and fat-free mass is preserved with large evening meals in women on a controlled weight reduction regimen. J Nutr 1997; 127(1): 75-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Wu T, Fu O, Yao L et al. Differential responses of peripheral circadian clocks to a short-term feeding stimulus. Mol Biol Rep 2012; 39(10): 9783-9789. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1007/s11033-012-1844-0>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Kawakami Y, Yamanaka-Okumura H, Sakuma M et al. Gene expression profiling in peripheral white blood cells in response to the intake of food with different glycemic index using a DNA microarray. J Nutrigenet Nutrigenomics 2013; 6(3): 154-168. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1159/000354247>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Pereira MA, Erickson E, McKee P et al. Breakfast frequency and quality may affect glycemia and appetite in adults and children. J Nutr 2011; 141(1): 163-168. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3945/jn.109.114405>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Betts JA, Richardson JD, Chowdhury EA et al. The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in lean adults. Am J Clin Nutr 2014; 100(2): 539-547. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.114.083402>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Bandín C, Scheer F, Luque AJ et al. Meal timing affects glucose tolerance. substrate oxidation and circadian-related variables: A randomized. crossover trial. Int J Obes 2015; 39(5): 828-833. Dostupné z DOI: <http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2014.182>. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Vnitřní lékařství

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.